Какво да сложим под басейна?

Защо трябва винаги да имате равна и стабилна основа

Без значение от вида на басейна, който сте избрали, е крайно необходимо основата му да е равна и здрава. В противен случай рискувате да се получат пропадания и в някакъв момент, може би пробив в басейна.

Често хората пренебрегват основата на басейна, особено когато става въпрос за надуваем или сглобяем такъв. А точно, при тези съоръжения най-често се допускат грешки. Може би, защото често с тяхното инталиране се захващат хора без опит.

Друг основен проблем при надземните басейни положени на неравен терен е налягането, което водата ще окаже само върху определен отсег на басейна. Това може да доведе то инцидентно разглабяне или счупване на басейна. Само по себе си това е опасно и за околните, защото голямото количество вода може да ги изненада и да ги събори на земята. Тези в басейна също могат да се наранят, когато изведнъж без да искат се окажат във воден парк.

Може да се възползвате от префесионално изграждане на басейн, за да предотвратите подобен тип главобилия. Пък и ще се радвате на едно наистина, професионално проектирано и изградено суоръжение, което ще ви радва дълги години!

Заравняване на основата под басейна

Преди да положите каквата и да било основа за басейна си е добре да заравните терена. Често хората полагат различни скари от палети или други, вместо да заравнят основата.

Този метод може да се използва само при надуваемите басейни. Макар да не го препоръчваме дори и за тях. При сглобяемите басейни е немислимо да се използва дървена скара за основа. Рано или късно тя ще потдаде и ще повредите басейна безвъзвратно.

Под надуваемите басейни обаче често се полагат дървени скари. Не се препоръчва поради две основни причини. Пироните в скарите, както и трески от дървения материал. И пироните и треските могат с лекота да пробият басейна и да провалят забавлението ви.

Хората използват различни мокети, килими и подобни, уж за да предпазят басейна. Ако смятате, че един килим ще предпази надуваем басейн от стърчащ пирон, добре. Да не говорим, че един такъв пирон може неприятно да ви изненада през дъното на басейна и да посети петата ви, а вас да прати на посещение до поликлиниката за инжекция против тетанус.

Самото заравнява на терена е трудоемка задача. Уверете се, че през терена не минават тръбопроводи или кабели преди да започнете заравняването! След като сте заравнили почвата, затъпчете я добре и и дайте ден два да слегне, преди да предприемате други доработки.

Защо трябва да имате основа под басейна си

Здравата основа ще предотврати повреди на басейна. В противен случай рискувате да положите басейна върху камък, стърчащ корен, и прочие.

Това е предпоставка за спукване на винилните, сглобяеми басейни или спукване на надуваемите такива.

Освен това подобни “артефакти” под басейна ще се усещата когато ходите по дъното на басейна и ще бъдат един голям компромис за комфорта на ползващите басейна.

Какво да сложим под сглобяем басейн

Що се отнася до сглобяемите басейни, било то метални или винилни, няма да се разминете просто със заравняване на терена и подложка. Най-добрия вариант е да излеете основа от бетон и арматура.

Ако мястото, на което инсталирате басейна има голяма денивелация и басейна граничи със склон, подсигурете го с подпорна стена! Не оставяйте басейна да носи каквато и да е тежест. Тези корита не са проектирани за подпори, а просто да не пропускат вода и да задържат количествата водна маса в тях.

Какво да сложим под надуваем басейн

Надуваемите басейни са доста по непретенциозно решение. Инвестицията при тях е и най-малка, пък и винаги можете да “вулканизирате” разни повреди причинени поради невнимание.

Каквото и да сложите под надуваемия басейн, подсигурете се че няма никакви камъчета, пръчки, корени и прочие под него. Освен това е добре терена да е заравнен, дори и да не изливате плоча за басейна. Това ще предотврати неравностите под дъното да ви препъват в бъдеще.

Подръчни материали които можем да сложим под басейна:

  • Килими / мокети;
  • Фибран;
  • Дебел балатум;
  • Меките пъзели за под в детски стаи;
  • Модулни противохлъзгащи настилки;
  • И други.

Заключение

Бихме посъветвали всеки да излее плоча между 15-20 сантиметра с арматура в нея и върху нея да инсталира басейна си. Въпросната плоча трябва да е нивелирана добре, за да може да имате равномерно ниво на водата и да липсват трапове.

Ако разполагате с надуваем басейн можете да използвате площадката за други цели, когато басейна е прибран. Върху нея не полагайте скари а просто дебел слой от стари килими или специална подложка за басейн.

Преди всяко полагане на басейна почистете добре плочата първо с метла и после я измийте.