ДЕЗИНФЕКЦИЯ ЧРЕЗ ХИДРОЛИЗА

В днешно време ставаме свидетели на постоянно променящи и подобряващи се технологии. Това важи в пълна сила и при басейните – всяка година навлизат нови технологии, които ни позволяват да правим все по-атрактивни басейни, с все по-високо качество и по-приятни за ползващите ги. В следващите редове ще споделим за един от най-иновативните методи за дезинфекция на водата в басейна – хидролиза.

Какво е хидролиза? Как чрез хидролиза се пречиства водата в басейна?

Хидролизата представлява електрохимичен процес, с помощта на който водните молекули биват „разбити” до хидроксилни йони. Те от своя страна имат силно окислително действие – убиват микроорганизми като бактерии, водорасли, гъбички и други. След това, въпросните йони се превръщат отново във водни молекули. Така се образува един безкраен процес, при който няма нужда да се добавя хлор, бром или кислород.

Предимства и недостатъци на хидролизата

Основният недостатък на този метод за дезинфекция на басейна е цената. Системите за хидролиза са по-скъпи в сравнение с дозаторните системи за препарати и рядко са оптимална опция за фамилни басейни в двора или градината. Те са сред предпочитаните варианти за големи обществени басейни, които радват гостите на хотели и други комплекси за почивка.

Основното предимство на системите за дезинфекция чрез хидролиза е, че правят басейните по-приятни за ползване. Причината за това е, че не се налага използването на препарати като хлор. Съответно, забравете за досадното парене на очите, неприятен вкус при поглъщане и дискомфорт по кожата. Друга причина все повече клиенти на Акватек да предпочитат системи за хидролиза на водата в сравнение с другите методи е, че те значително улесняват поддръжката на басейна. Повечето производители на пазара предлагат своите продукти с екрани и множество контролери. Нещо повече, модерните системи предлагат следене и контрол на редица показатели и функции на басейна от разстояние, с помощта на интернет връзка. Това могат да бъдат регулация на pH, контрол на осветлението в басейна, повишаване или понижаване на температурата, контрол на филтрацията и други.

Други методи на дезинфекция на басейна без хлор и препарати

  • Електролиза – при този метод, във водата на басейна се добавя обикновена готварска сол (NaCl). С помощта на електричество, системите за електролиза разграждат молекулите до натриеви и хлорни йони. Хлорта влиза в контакт с микроорганизмите и дезинфекцира водата.
  • UV стерилизация – ултравиолетовите лъчи имат доказано антибактериално действие. При този метод, водата преминава през система, която излъчва UV лъчи, които унищожават бактериите в басейна.
  • Йонизация – тези системи използват сребърни йони, които убиват бактериите и други микроорганизми. Използват се и медни йони, с помощта на които се подтиска развитието на микроводоросли. Резултатът – чиста вода без никакви препарати.

Ако искате да се възползвате от най-новите технологии за басейн, обърнете се към екипа на Акватек. Нашите специалисти в изграждането на басейни ще Ви асистират в избора на правилно оборудване, което да допринесе за дългосрочното ползване на Вашия басейн!